Kondomer – love it, hate it, use it

kondomer-condoms-fördröjning

Kondomanvändningen har minskat drastiskt i Sverige (och förmodligen i hela världen), framförallt ungdomar är mer nonchalanta när det kommer till att skydda sig själva. Mycket av detta beror på att HIV-rädslan som svepte över hela på 80-90-talet inte längre är aktuell i samma mån då vi vid det här laget vet att HIV inte smittar så lätt som man först trodde, vi i västvärlden har medicin som gör att man nästan blir frisk, åtminstone en person har faktiskt officiellt blivit ”botad” från sjukdomen.
Problemet med att vi blir sämre och sämre på att använda skydd är att andra sexuellt överförbara infektioner/sjukdomar (STI:s) sprid och i till exempel Uppsala ökar antalet klamydia-fall drastiskt sen början på 2000-talet.

Att använda preventivmedel som du får utskrivet av läkare/gynekologer är super mot oönskade graviditeter men det är fortfarande BARA kondomer (och kvinnliga kondomer, femidomer) som kan skydda mot ALLA könssjukdomar.
Viktigt att tänka på när du ska hitta din storlek i kondomdjungeln är det kan skilja sig i flexibiliteten från märke till märke. Och det är inte längden som du behöver fokusera på utan bredden. En standardkondom brukar ligga på 52-54 mm, den vidaste vi har är 69 mm och den smalaste 47 mm. Så oavsett vad du har för storlek mellan benen så har vi nåt för dig.

Kondom är nästintill ett måste, särskilt med en ny partner, men det ska inte behöva kännas så!
Det finns hur mycket kul kondomer som helst och kan rent av ge mer njutning än ”barbacka”.

 

  • Klassiskern är såklart smaker och här på Lustgården har vi alltid minst tio olika sorter inne i butiken. Bland annat klassiker som jordgubb och mint men också lite specialare som ananas.
  • Knottror kan göra en fantastisk skillnad genom att ge mer friktion och kan hjälpa att komma åt rätt ställen.
    Sen finns det även kondomer med olika sorters medel som kan hjälpa just dina behov.
    Bara för att ge några exempel;
  • Kondomer med fördröjande effekt – är precis vad det låter och har en lite bedövande salva på (oftast) insidan kondomen så du som känner att du kommer för fort kan hålla dig lite längre.
  • Kondomer för att öka känsligheten – tvärtomeffekt på den ovan. Detta är alltså kondomer med olika ämnen som kan öka känsligheten och chansen att komma. Dessa är ofta applicerade utanpå kondomen men kan vara på båda sidorna. Kan innehålla aktiva ämnen så som L-arginin som är en aminosyra du faktiskt har i kroppen men som hjälper till att öka blodtillförseln och triggar igång en upphetsning.
  • Kylande och värmande – är precis vad det låter, en kylande eller värmande sensation som är mycket populärt hos vissa. Jag älskar kylande salvor (kanske för jag har en hjärta av is) medan min kollega avskyr kylande men dör för en värmande sådan. Så det är väldigt individuellt vad man föredrar och det enda du kan göra är att testa och se vad som passar dig.
  • Latexfria – utvecklades från början för latexallergiker men jag skulle rekommendera dem till alla som tvekar på kondom. Då en latexfri kondom är gjord av ett annat typ av material leder det värme mellan er bättre och därmed känns mer naturligt. Latexfria kondomer kan även underlätta för dig som har olika typer av problematik som vaginism eller endometrios.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *