BDSM – en introduktion

I samband att sex och lust blir mindre tabu i vårt avlånga land så ökar nyfiken för att utforska sin sexualitet och därmed olika typer av sex, till exempel BDSM som tar sig till uttryck på olika sätt.
BDSM står för:
Bondage – fastsättning på olika sätt
Dominance/discipline – dominans och disciplin
Submission/sadism – underkastelse och sadism
Masochism

Kort och gott kan man alltså säga att BDSM handlar om att lämna ut sig till/kontrollera sin partner och alternativt flörtar med gränsen mellan smärta och njutning. Det finns såklart en hel del underkategorier och bara fantasin sätter gränser.
Det är dock viktigt att markera att trots att olika typer av bestraffningar kan förekomma är BDSM inte misshandel utan en BDSM-session genomförs med samtycke från alla parter. OM det inte är fallet så är det INTE längre BDSM utan övergrepp eller misshandel. BDSM-världen är väldigt noga med detta och inom organiserade verksamheter har man inte haft problem med till exempel #metoo då det är noll tolerans från början till slut att göra någon det minsta obekväm utan deras medgivande.

Innan ni börjar utforska är det därför viktigt att sätta upp regler i förväg, vad ni anser är ”no go” men också ett stoppord.
Ett stoppord är precis vad det låter, ett ord ni kommer överens om i förväg som får dig eller din partner att avbryta/pausa sessionen. Det kan vara så enkelt som ”stopp” men ibland behöver man ett mer utmärkande ord för att markera i stundens hetta.

(Röd=Sluta direkt, Gul=Ta det lite lugnt, Grön=Kör)

Vart ska man börja?

Kommunikation och samtycke är grundpelarna för varje relation, det gäller både för allas säkerhet men också så att ni kan etablera era roller i leken. Är du dominant (kallas Dom), undergiven (kallas Sub, förkortning för submissive) eller en Switch? Som nybörjare uppmuntrar vi att ni kanske prövar på alla typer av roller för att se vad som passar just dig/er men det kan vara bra att bestämma sig för en roll per session för att inte förvirra.

Teasing eller att reta din partner kan vara en väldigt bra mjuk introduktion till era lekar. Bind upp din sub, ett mjukt och flexibelt alternativ är så kallad ”bondage-tejp” som inte fastnar i huden och är gjord i ett lagom stretchigt vinylmaterial som inte skär in. Nästa steg kan vara att sätta på en ögonbindel och sen är det fritt fram att busa på. Dra en isbit eller fjäder över din partners kropp eller varför inte ta stekspaden och snärta lite lätt över låret? Ett utmaning kommer framöver bli för er att försöka hitta så mycket prylar hemma som möjligt som kan användas i era nyfunna lekar.

Nästa avsnitt kommer vi gå igenom lite BDSM-glosor och hur ni går vidare till nästa steg i BDSM-världen.

De mest använda stopporden enligt en amerikansk studie
1. Red
2. Stop
3. Pineapple
4. Banana
5. Pineapples
6. Apple